BØRNEUNDERSØGELSER OG VACCINATION

 

Børn i alderen 0 til 5 år tilbydes regelmæssige, forebyggende helbredsundersøgelser.

De forebyggende børneundersøgelser

I Danmark tilbydes alle forældre, at deres børn undersøges ved lægen, når de er hhv. 5 uger, 5 måneder, 1 år og herefter hvert år til og med det femte år. Ved undersøgelserne vurderes barnets almindelige udvikling og trivsel, og ved udvalgte børneundersøgelser tilbydes desuden vaccination mod infektionssygdom som del af det danske børnevaccinationsprogram.

Man skal selv bestille tid til børneundersøgelserne og vaccinationerne.

Det danske børnevaccinationsprogram

Det danske børnevaccinationsprogram er et tilbud til alle børn om gratis vaccination mod ti infektionssygdomme. Vaccinationerne forebygger sygdomme, som kan være alvorlige for barnet. For nogle børnesygdomme gælder, at de er meget smitsomme, og at næsten alle børn vil få sygdommene på et eller andet tidspunkt, hvis de ikke er vaccinerede. Dette gælder for mæslinger, fåresyge, røde hunde og kighoste.

Plan for børnevaccinationsprogrammet

Alder Vaccination
5 uger
3 mdr. difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV-1
5 mdr. difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 2 og PCV-2
12 mdr. difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 3 og PCV-3
15 mdr. MFR 1
2 år
3 år
4 år MFR 2
5 år difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination
12 år HPV 1 og 2 (6-12 mdr. interval mellem vaccinationerne)

Bemærkninger til børnevaccinationsprogrammet

  • Der er ingen ledsagende børneundersøgelse samtidig med vaccination ved 3 mdr., 15 mdr. og 12 år.
  • HPV-vaccination gives både til piger og drenge.
  • Der gennemføres desuden catch-up HVP-vaccination for drenge født i perioden 2006 – 30. juni 2007. Dette midlertidige tilbud gælder til 31. december 2021 og supplerer det generelle og permanente HPV-vaccinationsprogram, som gælder for drenge, der er født den 1. juli 2007 eller senere.

HPV-vaccination af drenge og mænd

Drenge født den 1. juli 2007 eller senere, kan blive gratis HPV-vaccineret som en del af børnevaccinationsprogrammet. For denne gruppe af drenge er det gratis at blive vaccineret, indtil de fylder 18 år.

Desuden vil der i 2020 og 2021 være et tilbud om gratis HPV-vaccination til drenge født i 2006 og 1. halvdel af 2007 samt unge mænd på 18-25 år, der har sex med mænd.